تحولات منطقه

عضو انجمن اقتصاددانان ایران گفت: تعرفه گذاری پلکانی گاز را می توانیم در بخش خانگی به کار بگیریم و به مدیریت مصرف می انجامد. اما استفاده از این روش در بخش صنایع ممکن است تولید را برای برخی از صنایع از صرفه بیندازد و به بیکاری دامن بزند.

تعرفه گذاری پلکانی گاز در بخش خانگی به مدیریت مصرف و  در بخش صنعت، تولید را از صرفه می اندازد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

بررسی الگوی مصرف مبتنی بر سطح رفاه شهری تأیید می کند که طبقات مرفه تر بیشتر از گاز استفاده می کنند.  شهر اردبیل و همدان، هر دو از شهرهای سرد ایران در زمستان محسوب می‌شوند که در دسته‌بندی شرکت ملی گاز نیز در اقلیم اول (سردترین اقلیم) قرار گرفته‌اند. توزیع مشترکین در این شهرها نشان می‌دهد که به ترتیب ۱% و ۲% از آن‌ها در پله‌های پرمصرف ۸ تا ۱۲ قرار گرفته‌اند. حال‌آنکه در شهر لواسان، به‌عنوان یک شهر مرفه در شمال تهران که در اقلیم ۳ (دو اقلیم گرم‌تر از اقلیم ۱) قرار گفته است، بیش از ۱۷% از مشترکین پرمصرف هستند.

به همین ترتیب شهرهای توریستی و ویلایی چالوس و محمودآباد که هر دو در اقلیم ۳ قرار دارند، هرکدام بیش از ۸% از مشترکینشان در پله‌های پرمصرف قرار دارند. درحالی‌که شهر سنندج واقع در اقلیم ۲، تنها ۲% مشترک پرمصرف دارد. از این منظر می‌توان استدلال کرد که عموماً هرچه سطح رفاهی بالاتر می‌رود، الگوی مصرف مشترکین پرمصرف‌تر می‌شود.

به نظر می رسد، معقول‌ترین راه حل کاهش مصرف گاز طبیعی خانگی در کشور، تمرکز بر آن دسته از مشترکین پرمصرفی است که خارج از الگوی مصرف قرار دارند. بدین ترتیب، وضعیت مطلوب را می‌توان تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف دانست، به شکلی که انگیزه کافی را برای اصلاح مصرف به وجود بیاورد.

 ایمان زنگنه، عضو انجمن اقتصاددانان ایران با اشاره به این موضوع که تعرفه گذاری پلکانی و ترجیحی در حوزه ی گاز می تواند کارساز باشد، تصریح کرد: این روش منطقی است که به موازات افزایش مصرف مشترکان، هزینه ها نیز بالاتر برود. نکته ی مهم این است که محدوده گذاری ها با واقعیات جامعه مطابقت داشته باشد. کسانی که مصارف پایینی دارند، باید در محدوده ی الگوی مصرف قرار بگیرند و کمترین هزینه را پرداخت کنند. حساسیت به محدوده گذاری ها در مرحله ی اول موضوع مهمی است.

وی ادامه داد: در بخش گاز تعرفه گذاری پلکانی می تواند اثرگذاری بالایی داشته باشد. بر اثر افزایش هزینه ی قبوض به موازات فاصله گرفتن از الگوی استاندارد مصرف، مشترکان در نحوه ی مصرف گاز تجدیدنظر خواهند کرد و این امر برایمان مزیت دارد.

عضو انجمن اقتصاددانان کشور گفت: راهکارهایی را می توان برای کاهش مصرف گاز در سطح خانوارها به اجرا گذاشت. مثلاً، در خانه های بزرگ نیازی نیست تمام خانه گرم باشد. می توانیم با گرم کردن برخی فضاها در فصول سرد سال به مدیریت مصرف کمک کنیم. در شرایطی که تعرفه گذاری پلکانی داریم، احتمالاً مشترکان به استفاده از این روش ها برای مدیریت مصرف گاز ترغیب می شوند.

زنگنه گفت: تعرفه گذاری پلکانی گاز را می توانیم در بخش خانگی به کار بگیریم و به مدیریت مصرف می انجامد. اما استفاده از این روش در بخش صنایع ممکن است تولید را برای برخی از صنایع از صرفه بیندازد و به بیکاری دامن بزند.

وی ادامه داد: اخذ قیمت واقعی و آزاد گاز از پرمصرف ها که عمدتاً جزو اقشار مرفه جامعه هستند، به مدیریت مصرف منجر می شود و اتفاق خوبی است. در شرایط فعلی تحریمی با ناترازی گاز مواجه هستیم که مشکلات عدیده ای به دنبال دارد نباید مصارف لاکچری مشترکان پرمصرف با قیمت یارانه ای حساب گردد و باید قیمت واقعی گاز ذیل سازوکار تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف ها از پرمصرف های مرفه اخذ گردد تا به مدیریت مصرف در بخش خانگی برسیم و از ضرر میلیارد دلاری به صنایع بابت قطعی گاز جلوگیری کنیم.

عضو انجمن اقتصاددانان ایران خاطرنشان کرد: اقشار مرفه جامعه که از خانه های بزرگ و امکاناتی مانند ویلا، استخر و... بهره می برند و مصرف گاز بالایی دارند، باید هزینه ی آن را پرداخت کنند. البته مردم عادی نباید نگرانی ای داشته باشند، زیرا در روش تعرفه گذاری پلکانی اکثریت مشترکان که در داخل الگو از گاز استفاده می کنند، این حامل انرژی را با قیمت یارانه ای دریافت می کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.